Főoldal
Hírek
2020. október 11.

A Vas Megyei Szent Flórián Tűzoltó és Polgári Védelmi Szövetség pályázatot hirdet védőfelszerelések beszerzésére tagszervezetei részére . Részletek a mellékelt Pályázati Felhívásban.

2020. június 9.

Megjelentek a Miniszterelnökség által biztosított forrásból a Magyar Falu Program Falusi Civil Alap keretében 2020. évben meghirdetett „civil közösségi tevékenységek és feltételeinek támogatása” című alprogram pályázati kiírásai. A Magyar Falu Program célja az 5000 fő lakosságszám alatti települések hátrányainak enyhítése, így többek között az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, közszolgáltatásokhoz való hozzájutás biztosítása, illetve olyan fejlesztések megvalósítása, amelyek vonzóvá teszik az ott élők, illetve a letelepedni szándékozók számára ezen településeket. A Kormány kiemelt figyelmet fordít a megfelelő helyi ismeretekkel, kötődéssel rendelkező, kis településeken működő, értékteremtő civil szervezetek támogatására, és ehhez kapcsolódóan a 2020. évi Magyar Falu Program új programeleme a civil közösségi tevékenységek és feltételeinek támogatása. A pályázatok lebonyolításával kapcsolatos feladatokat a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. látja el. A pályázatokat a Nemzetpolitikai Informatikai Rendszeren keresztül (NIR-ben) lehet benyújtani. A pályázatok benyújtására az alábbi időszakban van lehetőség: 2020. július 1. – 2020. augusztus 7. 12 óra 00 perc A rendelkezésre álló forrás összege 5Mrd Ft. Az igényelhető és elnyerhető támogatás mértéke: FCA-KP–1–2020/1: Ingatlanberuházási, felújítási támogatás: 6 000 000 Ft, FCA-KP-1-2020/2: Gépjárműbeszerzési támogatás: 4 000 000 Ft FCA-KP-1-2020/3: Eszközbeszerzési támogatás: 2 000 000 Ft FCA-KP-1-2020/4: Programszervezési támogatás: 2 000 000 Ft A Zala Megyei Civil Információs Centrum összefoglalója ezen a linken olvasható el. A pályázati kiírás, dokumentáció és az ÁSZF letölthető a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. honlapjáról.

2020. február 27.

Meghívó! A Vas Megyei Szent Flórián Tűzoltó és Polgári Védelmi Szövetség elnöksége tisztelettel meghívja évértékelő és költségvetés elfogadó Küldött Közgyűlésére. Ideje: 2020. február 29. ( szombat) 10.00 óra Helye: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság I. em. Oktató terem (9700 Szombathely, Ady tér 1.) Napirendek: 1. Beszámoló a Szövetség 2019. évi tevékenységéről Előterjesztő: Kovács András 2. Pénzügyi beszámoló a 2019. évi gazdálkodásról Előterjesztő: Kovács András 3. Közhasznúsági jelentés a 2019. évről Előterjesztő: Bozzai Lajos 4. Felügyelő Bizottság beszámolója Előterjesztő: Mákos Imre 5. 2020. évi Költségvetés elfogadása Előterjesztő: Kovács András 6. 2020. évi Munkaterv elfogadása Előterjesztő: Bozzai Lajos 7. Egyebek Tagfelvétel Versenyszabályzat módosítás tervezet

2018. június 30.

Tájékoztatom a Tisztelt Tagegyesületeket, hogy a Vas Megyei Tűzoltók megyei tűzoltó versenye és Tűzoltó napja 2018. június 30-án szombaton Vasváron, a Sportpályán kerül megrendezésre. A verseny a következő kategóriákban kerül megrendezésre: - leány 800l/p kismotorfecskendő szerelés - fiú 800 l/p kismotorfecskendő szerelés - női 800 l/p kismotorfecskendő szerelés - férfi 800 l/p kismotorfecskendő szerelés - super (1200 l/p) kismotorfecskendő szerelés - Gépjárműfecskendő szerelés A csapatok regisztrációja, 8:00-tól Programok: • 8:00 Gyülekező, regisztráció • 8:20-tól technikai megbeszélés • 8:30-tól Staféta ( 2 sávban) • 10:00 Hivatalos megnyitó, • 10:15-től Kismotorfecskendő szerelés (3 pályán)  Gépjárműfecskendő szerelés • 13:30 Eredményhirdetés, Projektnyitó állománygyűlés, elismerések átadása, „kistűzoltó” avatás • Ebéd 12:30-tól 13:30-ig RÉSZLETES PROGRAMOK A MELLÉKELT PLAKÁTOKON!!! A területi versenyek 1-5 helyezettjeinek a megyei versenyre nevezniük kell a mellékelten küldött nevezési lapon, szövetségünk részére E-mailen ( andras.kovacs@csepregituzoltok.hu) való megküldésével, legkésőbb június 28.-ig ( A nevezési lap elérhető a levél alján, vagy letölthető a Szövetség honlapjáról is !) Ahol a területi versenyen nem volt ifjúsági illetve női felmenő rendszerű verseny, illetve ha valamely egyesület nem tudott részt venni a területi versenyen, szövetségünk lehetőséget biztosít ezen területeken lévő csapatok részére a megyei versenyen való nevezésre. A Vezetőség döntése értelmében NEVEZÉSI DÍJat NEM szed a Szövetség!!!! Étkezési lehetőséget a Szövetség biztosítja csapatonként 10 fő részére!!! ( egytál étel) BÜFÉ a helyszínen biztosított lesz.

2017. október 6.

A hidegebb időjárás beköszöntével megnövekedett a kéménytüzek száma A szilárd tüzelésű fűtésrendszerek, cserépkályhák, kandallók nagymértékű térhódításával, valamint a hidegebbre fordult időjárással egyenes arányosan nőtt a kéménytüzek száma. Szinte nincs olyan nap, hogy ne kelljen ilyen jellegű eseteknél beavatkozniuk a tűzoltóknak. A megelőzés érdekében fogalmaztunk meg néhány jó tanácsot, hogy elkerülhetők legyenek a kéményben keletkező tüzek! Azokban a háztartásokban, ahol szilárd tüzelőanyaggal fűtenek, a szilárd anyagok, vagy olaj égetésekor keletkező korom lerakódik a kémény falára. Az egyre vastagabb koromréteg leszűkíti a kémény belső keresztmetszetét, és a távozó magas hőmérsékletű füst hatására akár meg is gyulladhat. Hogy ezt elkerüljük, az alábbiak szerint járjunk el: • csak száraz fát, vagy erre alkalmas éghető anyagokat használjunk! • háztartási hulladékokkal üzemeltetni a fűtőberendezéseket szigorúan TILOS! • fáradt olajjal üzemeltetni a fűtőberendezést szigorúan TILOS! • tüzelőberendezéseket nem szabad túlterhelni, egyszerre sok fát rátenni! • szellőztessen rendszeresen! A nem rendeltetésszerű használat jelentős anyagi kárral és esetenként súlyos sérülésekkel járó tűzesetekhez is vezethet. Több korom rakódik le az olyan égéstermék-elvezető rendszerben, amelyben hulladékot vagy más, nem megfelelő tüzelőanyagot – lakkozott, festett, vagy nedves fát – égetnek. A lerakódott koromréteg fűtés során izzani kezd, meggyullad és akár kéménytűzhöz is vezethet, a kéményről a tűz pedig másodpercek alatt átterjedhet a ház tetőszerkezetére és egyéb részeire. Fontos a megfelelő égési levegő biztosítása a tüzelőberendezés helyiségében. A szilárd-tüzelés, ezen belül a fatüzelés igényli fajlagosan a legtöbb égési levegőt. A kevés levegő miatt nő a koromképződés, nő az elégetlen gázok okozta veszteség, és nő a kátrány, szurok lecsapódás mértéke. A nyílt égésterű fűtőeszközök a szoba levegőjét használják el az égés során. Ezek jól szigetelő ajtók és ablakok esetén nem jutnak elég levegőhöz és – legyen bármennyire jó huzata is a kéménynek – másodpercek alatt veszélyes mennyiségű szén-monoxid jöhet létre. Ezért még a hideg időjárás esetén is szellőztessen rendszeresen! Amennyiben a konyhai páraelszívó és a fűtőberendezés helyisége azonos légtérben van, fennáll a veszélye a kéménybe távozó égéstermék, szén-monoxid visszaáramlásának. Ezért fokozott óvatossággal járjunk el ilyen esetben. További kéményproblémák, amelyek tüzet okozhatnak: • kéményajtó hiányzik, vagy nincs kettős záródása • a kémény vakolata hézagos, repedezett • éghető anyagú a padló borítása • a kémény közelében – 12 cm-en belül – éghető anyagú faszerkezet van beépítve • a kéményfalazaton épületgépészet elem (pl. villamos kötődoboz) van elhelyezve További kockázati tényezőt jelent a kémény bélelése. Az eternitcső nem tűri jól a hőt, a melegtől elrobban, az alumínium cső pedig elolvadhat. Ha kéményből szikrákat, vagy lángokat lát távozni, hívja a 112-es segélyhívószámot!

2017. október 6.

Közeleg a fűtési szezon! Felhívjuk a figyelmet a tüzelő- és fűtőberendezések karbantartására! A közelgő fűtési szezonra való tekintettel a Vas Megyei Területi Tűzmegelőzési bizottság felhívja a lakosság figyelmét a szén-monoxid mérgezés megelőzésére, a tüzelő- és fűtőberendezések karbantartására! A szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, éppen ezért jelenlétét nem könnyű felismerni. A gáz a fűtéshez használt anyagok égése nyomán keletkezik és erősen mérgező, így „Csendes halálnak” is nevezik. Sűrűsége közel áll a levegőéhez, ezért jellemzően felfelé száll. Jelenléte megakadályozza az oxigén szállítását a véráramban, így a mérgezéssel kapcsolatos tüneteket az oxigénhiány okozza. Minél nagyobb a szén-monoxid koncentrációja, annál gyorsabban jelentkeznek a mérgezési tünetek. A szén-monoxid mérgezés kezdeti tünetei a fejfájás, fáradtság, szapora légzés, émelygés, szédülés, nagyobb koncentrációban a bőr színét élénkpirosra változtatja, súlyos esetben pedig fulladásos halálhoz is vezethet. Ha mérgezés tüneteit észleli, azonnal forduljon orvoshoz, és hívja a tűzoltókat a 105-ös vagy 112-es telefonszámon! Ilyen esetben azonnal friss levegőre van szükség. Nyisson ki minden lehetséges nyílászárót, szellőztesse ki a helységeket, kapcsoljon ki minden fűtőberendezést, tűzhelyet, és hagyja el a lakást! Ha szén, vagy egyéb fűtéssel rendelkezik, ne próbálja eloltani a tüzet, azonnal hagyja el a veszélyes területet! A szén-monoxid jellemzően a tüzelőberendezésből vagy a nem megfelelően működő kéményből, nem kellően tömített kályhából, kandallóból, füstcsőből, kazánból, vagy az elszennyeződött fürdőszobai „átfolyós” vízmelegítőből áramlik vissza a légtérbe. A szén-monoxid mérgezés kellő körültekintéssel, valamint a tüzelő- és fűtőberendezések karbantartásával megelőzhető! • Rendszeresen, szakemberrel ellenőriztesse az összes gáz-, olaj-, fatüzelésű háztartási berendezést, valamint a kéményeket! • Rendszeres gyakorisággal vizsgálja meg, hogy megfelelő-e ezek szigetelése és szellőzése! • Ügyeljen arra, hogy a csövek, a kémény ne duguljon el! • Fordítson kiemelt figyelmet a szellőztetésre! • Csak engedélyezett típusú, kifogástalan műszaki állapotú tüzelőberendezést használjunk! • Ne tároljunk tűzveszélyes folyadékot a kazán közelében, környezetét tartsuk tisztán! • A nyílt égésterű kazánok, kandallók a működéshez szükséges oxigént a környezetükből nyerik! Ha a tüzelőberendezés a lakásban van, ügyeljünk arra, hogy mindig legyen a tökéletes égéshez elegendő levegő! A korszerű, jól záró, hőszigetelt ablakok beépítése során gondoljunk arra, hogy lakásunk megfelelő légutánpótlása, szellőztetetése biztosítva legyen! • A megelőzéshez szénmonoxid érzékelő készülék beszerzése is jelentős mértékben hozzájárulhat! Vásárlás előtt célszerű tájékozódni a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján, ahol a szén-monoxid-érzékelők pozitív és negatív listája is megtekinthető (http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=piacfelugyelet_szenmonoxid_erzekelok)

2017. május 21.

Tűzoltóversennyel, főzőversennyel egybekötött Tűzoltó napot tartanak a Vas Megyei Önkéntes Tűzoltók Bucsuban 2017. június 10-én. A felnőttek mellett a gyermekeknek külön programokkal kedveskednek a helyi tűzoltók. Az ünnepélyes eredmény hirdetéskor avatjuk fel a gyermektűzoltókat, ajándékokkal kedveskedve. Mindenkit szeretettel várunk.

2017. május 8.

Az elektromos eredetű lakástüzek megelőzéséért Magyarországon a kárstatisztikákban az elektromos eredetű lakástüzek szerepelnek a lakástüzek okai között második helyen. Ezek a lakástüzek egy kis odafigyeléssel megelőzhetőek. A megelőzés, a körültekintő magatartás és a folyamatos karbantartás ezekben az esetekben is kulcsfontosságú. Az újszerű technológiák, számítógépek megjelenésével az áramforrásokat folyamatosan, sokszor megszakítás nélkül használjuk, emiatt az elektromos tüzek száma is megnövekedhet. Az elektromos tüzek általában két módon keletkezhetnek: vagy az elektromos áram által működtetett berendezés hibásodik meg, ilyenkor a hiba folytán a berendezés belsejében hőképződés indul, mely a tüzet okozhatja, vagy pedig az elektromos hálózat hibája folyamán alakul ki tűz. A rendszeres karbantartáson túl a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a következőket tanácsolja az elektromos tüzek megelőzése, az otthonok védelme érdekében: • Túlmelegedés, rendellenes működés, furcsa égésre utaló szag esetén azonnal válasszuk le a hálózatról, húzzuk ki a konnektorból! • A kismegszakítókat, biztosítókat csak szakemberrel cseréltessünk, javíttassunk! • Használat előtt szemrevételezéssel ellenőrizzük az elektromos berendezéseinket, a csatlakozókat és a vezetékeket, nézzük meg, hogy nincsenek-e eltörve, megrepedve! • Ne terheljük túl a hosszabbítókat, elosztókat! Lehetőleg földelt eszközöket használjunk! • Az elektromos fűtőkészüléket soha ne takarjunk le, ne tegyük közel bútorainkhoz, éghető anyagból készült tárgyainkhoz! • Ne érintsük meg vizes kézzel, és ne használjuk nedves környezetben az elektromos berendezéseket! • Ha hosszabb időre elutazunk, ne hagyjuk áram alatt, konnektorba dugva az elektromos berendezéseket (TV-t, hűtőt, számítógépet, stb.), mivel ezek még kikapcsolt, készenléti állapotban is fogyasztóként üzemelnek! Esetleges meghibásodásuk tüzet okozhat!

2017. március 24.

Megjelent a BM OKF 2017. évi ÖTE pályázata,

• Legfrissebb fotó •

• Legfrissebb videó •